Tradycyjna kuchnia
łemkowska i pogórzańska

z naszej karty dań

Wszystkie składniki do przyrządzenia poniższych dań pochodzą od lokalnych dostawców i z własnej produkcji.
** Dania kuchni łemkowskiej
Dania Wegetariańskie

Przystawki

  • Homiłka na sosie miętowym z adzymką**

    kulki z twarogu wiejskiego z miętą i solą z sosem miętowo – oliwnym

    A,C,G,
  • Bojkowskie pierożki z hreczką **

    pierożki z baraniną i kaszą gryczaną – 5szt na sosie pieczeniowym

    A,C,I

Zupy

  • War ze zlepieńcami mięsnymi **

    zupa na wodzie z kapusty kiszonej miast komperów podana z pierogami z mięsem

    A,C,I
  • Kiesełycia z komperami

    żur na kiszonej mące owsianej podany z ziemniakami i mieszczańskimi dodatkami – kiełbasa, jajko

    A,C,G,I

Zlepieńce z omastą i surówką

(porcja 8szt, pierogi lepione w naszej karczmie, maszczone cebulką )
  • Ruskie (polskie pierogi, nazwa pochodzi ze wschodniej Polski, dawniej Rusi/wschodniej Galicji

    ziemniaki, ser wiejski, cebula

    A,G
  • Z mięsem

    mięso wieprzowe, wołowe, cebula

    A,C,G
  • Kapusta – grzyby - Danie Wegańskie

    Kapusta kiszona, grzyby leśne, pieczarki, cebulka. ( A )

  • Z bryndzą **

    bryndza, ser wiejski, cebula

    A,G
  • Łemkowskie **

    bryndza, ser wiejski, cebula

    A,G
  • Z soczewicą - Danie Wegańskie

    soczewica, cebula

    A,G

Desery

  • Pierożki z owocami z musem owocowym - Danie Wegańskie

    pierogi z owocami sezonowymi - 8szt -z musem owocowym

    A
  • Serowiec podany po pańsku **

    Sernik wiejski z Beskidu ze śliwką suszoną podany z gałką loda i śmietaną (A,C,G,H,K )

Dania Główne

  • Delikatna pieczeń z barana z hałuszkami**

    marynowana szynka z barana duszona z warzywami podana na sosie grzybowym z hałuszkami i surówką.

    A,C,G,I
  • Tradycyjny schabowy na przaśnej kapuście

    panierowany schabowy na kapuście zasmażanej z ziemniakiem gotowanym, surówka

    A,C,G
  • Fuczki bojkowskie z maczanką **

    regionalne placki z kapusty kiszonej z aromatycznym gulaszem wołowo-wieprzowym

    A,C,G,I
  • Fuczki bojkowskie ze śmietaną **

    placki z kiszonej kapusty z sosem śmietanowo – czosnkowym, surówka

    A,C,G
  • Kiszeniaki z sosem grzybowym **

    gołąbki z dwóch kasz, mięsa i grzybów w liściach kiszonej kapusty, na sosie grzybowym

    A,C,G
  • Hałuszki z maczanką **

    regionalne kluski ziemniaczane 8szt -z aromatycznym gulaszem, surówka

    A,C,I
  • Hałuszki z sosem grzybowym **

    regionalne kluski ziemniaczane 8szt -z sosem grzybowym /prawdziwki i rydze/, surówka.

    A,C,G

Ryby

  • Pstrąg z masłem czosnkowym

    pstrąg smażony na maśle podany z sosem chrzanowym z ziemniakiem i surówką

    A,C,D,G,

Alergeny

A.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne

B.Skorupiaki

C.Jaja

D.Ryby

E.Orzeszki ziemne (arachidowe)

F.Soja

G.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

H.Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje

I.Seler

J.Gorczyca

K.Nasiona sezamu

L.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Ł. Łubin

M.Mięczaki i produkty pochodne.

Napoje

  • Kwas chlebowy naturalny
  • Kwas chlebowy z miodem
  • Podpiwek
  • Miętownica
  • Kompot
  • Sok

    cz. porzeczka, pomarańczowy, jabłkowy

  • Wysowianka

    gazowana / lekko gazowana / niegazowana

Kawy i herbaty

  • Kawa espresso
  • Kawa z ekspresu (czarna / biała)
  • Kawa parzona lub rozpuszczalna
  • Herbata liściasta

    mieszanka herbat sypanych

  • Herbata ekspresowa
  • Herbata owocowa lub miętowa

Miody pitne

  • Miód pitny trójniak 100g
  • Miód Jadwiga 100g

Piwa

  • Piwo regionalne grybowskie
  • Piwo Okocim 0,5l
  • Piwo Okocim 0,3l
  • Grzaniec z piwa 0,5l
  • Grzaniec z piwa 0,3l

Wina

  • Wino białe 150g
  • Wino czerwone 150g
  • Grzaniec z wina 150g
  • Krupnik Litewski

    napój gorący z korzeni, miodu i spirytusu sporządzony w karczmie

Wódki

  • Dzięgielówka 40g
  • Piołunówka 50% 40g
  • Miodonka 40g
  • Orzechowa 40g
  • Siwucha 40g
  • Śliwowica 70% 40g
  • Wyborowa 40g
  • Finlandia 40g

ZRELAKSUJ SIĘ W BESKIDZIE NISKIM

Wypełnij formularz a my do Ciebie oddzwonimy.

4.0

Nr 1# wśród pensjonatów/zajazdów w lokalizacji Wysowa-Zdrój

TRIPADVISOR

ODWIEDŹ NAS